Ambasada Republicii Moldova în Austria

Useful links

Privatization Centrul de Apel

Telefon de urgență pentru situații excepționale (accidente cu victime, decese, calamități naturale):
0043 (0) 6602300864
La acest număr NU se fac programări și NU se oferă informații consulare de ordin general.

Programul activitate guvernului Products of Moldova Airmoldova Danube Cultural Cluster E-services Registru Chamber

Sfaturi de călătorie

SLOVACIA

1. Informaţii generale

Denumirea oficială: Republica Slovacă

Poziţia geografică: situată în Europa Centrală, învecinată la Est de Ucraina, la Nord-Est de Polonia, la Nord-Vest de Cehia, la Vest de Republica Austria, la Sud de Republica Ungară.

Limba oficială: slovacă

Populaţia: peste 5 mln de locuitori

Suprafaţa: aproximativ 49.000 km2

Forma de guvernământ este republică condusă de un preşedinte.

Sistemul administrativ este format din Consiliul de Miniştri (guvernul) şi opt regiuni (oficii teritoriale ale guvernului, similare prefecturilor) conduse de guvernatori. Parlamentul este organizat în sistem unicameral (Consiliul Naţional al Republicii Slovace).

Sistemul judecătoresc se compune din Curtea Supremă, tribunale şi judecătorii regionale şi districtuale.

Moneda naţională este coroana slovacă (simbol Sk). 1 ianuarie.Capitala ţării este Bratislava.

Ziua naţională: 1 ianuarie

2. Regimul de vize. Condiţiile de intrare şi regimul de şedere

Cetăţenii Republicii Moldova, deţinători de paşapoarte naţionale au nevoie de viză pentru intrare pe teritoriul Republicii Slovace. Cetăţenii Republicii Moldova, deţinători de paşapoarte diplomatice pot intra şi rămîne fără vize pe teritoriul Republicii Slovace pe un termen ce nu depăşeşte 90 de zile pe durata a 6 luni.

Vizele de intrare în Republica Slovacă pot fi obţinute la Ambasada Republicii Ungare în Chişinău, la Centru Comun de Vize, Adresa: Ambasada Republicii Ungare la Chişinău, Bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt, 131

Telefon: (+373 22) 223-404, 228-668, 228-667, 200-078, 200-079; Fax: (+373 22) 22 45 13;

Formularul de viză poate fi descărcat de pe site-ul oficial al Centrului Comun de Vize- www.cac.md Lista actelor necesare pentru toate tipurile de viză poate fi consultată la următoarea adresă electronică: http://www.cac.md/form_vize_md.html

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene recomandă cetăţenilor care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice la Viena şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

3. Sistemul medical şi acordarea ajutorului medical de urgenţă

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Slovacia. Recomandăm tuturor cetăţenilor care călătoresc în Republica Slovacă să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Numere de urgenţă:

155 - serviciul de urgenţe salvare; 112 – numărul general de urgenţă (valabil în toate statele UE)  sau 911

4. Condiţii privind traficul auto şi transportul intern

În Slovacia, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta. În perioada întregului an este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire). În Slovacia, centura de siguranţă este obligatorie.

Parcarea este permisă numai în locuri rezervate, contra cost, iar tichetele trebuie afişate la vedere în interiroul maşinii.

Taxele pentru autostrăzi se plătesc sub forma vignetelor, care se lipesc pe parbrizul maşinii. Aceste vignete se pot cumpăra la fiecare punct de frontieră, la oficii poştale (mai ales în oraşe, mai greu în mediul rural) şi la fiecare staţie de benzină. Valabilitatea maximă a vignetelor: 1 an calendaristic (ianuarie-decembrie).

Limitele de viteză admise: în localităţi - 50 km/oră; în afara localităţilor - 90 km/oră, inclusiv pentru autovechicolele cu marfă; autostrăzi - 130 km/oră pentru autovehiculele până la 3500kg şi 100km/h pentru autobuze, iar pe porţiunile de autostradă din localitate este de 90km/h

Interzicerea circulaţiei pe autostrăzi şi pe drumurile clasa I. a autovehiculelor de mare tonaj (7500kg) şi a celor de marfă (tiruri) cu remorci în week-end şi pe perioada sărbătorilor legale şi a zilelor libere.

Obligativitatea echipării autovehiculului cu cauciucuri de iarnă (toate patru roţile) în cazul în care „pe carosabil se află un strat de zăpadă sau gheaţă”. Autovehiculele de marfă sau autobuzele trebuie să echipate cu cauciucuri de iarnă, indiferent de vreme, în perioada 15 noiembrie – 31 martie .

Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi de până la 1000 de coroane slovace şi suspendarea permisului de conducere. Este interzisă utilizarea sistemelor anti-radar.

Neacordarea de prioritate sau depăşirea vitezei admise se amendează cu sume între 500 şi 5000 Sk (circa 13-132 euro). Nu este permis consumul de alcool. Conform noilor reglementări legale agenţii de politie slovaci pot ridica permisul de conducere în cazul în care şoferii au depăşit cu 30 km/h limita de viteză în interiorul localitatăţii sau cu 50 km/h limita de viteză în locurile unde există limitări ale vitezei şi unde sunt interzise depăşirile.

Organele de poliţie vor putea acorda amenzi în cazul nerespectării legislaţiei rutiere:

Alte informaţii utile pot fi accesate pe adresa de internet a clubului automobiliştilor: www.namk.sk.

5.Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. În cazul in care dauna estimată depăşeşte 120.000SK (3983,27 euro) sunteţi obligaţi să anunţaţi şi să aşteptaţi echipajul de poliţie la locul accidentului.

6. Reglementări vamale

Regulamentul vamal slovac conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene. Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 de ţigări sau 100 de ţigări de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun; 1 litru spirt; 2 litri de vin, 50 grame de parfum.

Este interzisă scoaterea din Slovacia a obiectelor de artă şi cultură. În cazul expoziţiilor care prevăd scoaterea temporară a obiectelor sau a colecţiilor de artă trebuie asigurat din timp avizul instituţiilor corespunzătoare. Este ilegal să se aducă pe teritoriul Slovaciei substanţe toxice şi psihotrope sau otrăvuri. Este permis importul şi exportul de valută sau titluri de valoare, fără declaraţie vamală, în limita a 10.000 euro.

7.Telefoane utile: