Ambasada Republicii Moldova în Austria

Useful links

Privatization Centrul de Apel

Telefon de urgență pentru situații excepționale (accidente cu victime, decese, calamități naturale):
0043 (0) 6602300864
La acest număr NU se fac programări și NU se oferă informații consulare de ordin general.

Programul activitate guvernului Products of Moldova Airmoldova Danube Cultural Cluster E-services Registru Chamber

Relaţii bilaterale cu Republica Austria

Relaţii diplomatice

Relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Austria au fost stabilite la 25 martie 1992

Principalele vizite şi întrevederi bilaterale

La nivel de Şefi de State

La nivel de Presedinte de Parlament

La nivel de Şefi de Guvern

La nivel de Miniştri ai Afacerilor Externe

Cadrul juridic bilateral

Între Republica Moldova şi Austria au fost încheiate 16 tratate, 14 - în vigoare, în proces de negociere - 9 proiecte.

Relaţii comercial-economice

Printre cei mai mari agenţi economici austrieci prezenţi pe piaţa RM sunt companiile grupul financiar-bancar Reiffeisenbank, compania de asigurări Grawe, firma de avocatură Schoenherr, Erste Bank prin filiala BCR. De asemenea, Compania Gebauer&Griller, care a construit în cadrul ZEL„Bălți” o fabrică de producere a cablurilor electrice, care a anunţat și despre intenția deschiderii celei de-a doua întreprinderi în RM.

Volumul comerţului ţării noastre cu Austria în anul 2016 a înregistrat cifra de 101,0 mln dolari SUA (volumul exportului 27,23 mln dolari SUA şi a importului 73,74 mln dolari SUA). Volumul exportului pentru primele șase luni ale anului 2017 a înregistrat 14.9 mln dolari SUA și a importului 35.6 mln dolari SUA.

Asistenţa pentru dezvoltare

Programul de Dezvoltare a Cooperării al Guvernului Austriei este implementat prin intermediul Agenţiei pentru Dezvoltare a Austriei (ADA) din anul 2001 în domenii prioritare pentru Republica Moldova: buna guvernare, consolidarea capacităţilor instituţionale, învăţământul profesional, aprovizionarea cu apă, etc. Biroul pentru Cooperare Tehnică cu Austria a fost deschis la Chişinău în 2005. Până în prezent, cu suportul asistenţei austriece, în RM s-au realizat peste 30 de proiecte, în valoare de cca 29,5 mln de euro.

In aprilie 2016, la Chişinău, a fost lansată Strategia bilaterală de cooperare a Republicii Austria cu Republica Moldova pentru perioada 2016-2020, având o abordare bazată pe respectarea drepturilor omului, ca principiu fundamental în toate domeniile de acoperire.

Actualizat: noiembrie 2018