Ambasada Republicii Moldova în Austria

Useful links

Privatization Centrul de Apel

Telefon de urgență pentru situații excepționale (accidente cu victime, decese, calamități naturale):
0043 (0) 6602300864
La acest număr NU se fac programări și NU se oferă informații consulare de ordin general.

Programul activitate guvernului Products of Moldova Airmoldova Danube Cultural Cluster E-services Registru Chamber

Noutăţi

Participarea Primei Doamne a Republicii Moldova la evenimentul tematic dedicat problematicii violenţei împotriva femeilor consumatoare de droguri, Viena, 18 martie 2014.

Prima Doamnă a Republicii Moldova, Margareta Timofti, a efectuat în perioada 17-19 martie a.c. o vizită de lucru în capitala Austriei, Viena, la invitația Agenției Națiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității (UNODC). În cadrul programului, Margareta Timofti a participat la o sesiune paralelă a Comisiei Naţiunilor Unite privind Stupefiantele, cu tematica „Violența împotriva femeilor care consumă droguri – cele mai neglijate dintre cele mai neglijate”.

În discursul său, Prima Doamnă a afirmat că comunitatea internaţională trebuie să întreprindă eforturi pentru a fi eliminate presiunile asupra femeilor în societate, inclusiv prin a li se oferi servicii ajustate la necesităţile lor speciale, între care asistență medicală reproductivă la preţuri accesibile, sprijin pentru îngrijirea copiilor, acces la educație, condiții de siguranță acasă, locuri de muncă decente cu salarii decente care să le permită să-şi întreţină familia, asistență juridică și chiar pentru auto-apărare. „Dar mai presus de toate, femeile au nevoie de egalitate: acasă, la locul de muncă, în societate”, a declarat Margareta Timofti.

De asemenea, în contextul vizitei la Viena, Prima Doamnăa vizitat centrul „Frauenhäuser Wien”, care oferă adăpost și acordă servicii femeilor supuse violenței domestice și altor tipuri de abuz. Directorul instituției, IrmaLechner, a informat delegaţia despre persoanele care solicită asemenea servicii. Ulterior, dna Margareta Timofti a vizitat un centru care acordă servicii persoanelor consumatoare de droguri și fără adăpost – „Jedmayer-Suchthilfe Wien”. Principiul de bază pe care se bazează această instituție este „terapie, nu pedeapsă”. Persoanele dependente de droguri vizitează acest centru pentru a beneficia de tratament substitutiv. „Costurile pentru aceste tratamente sunt mari, dar considerabil mai mici în comparație cu cele care ar implica întreținerea în închisoare a unor asemenea persoane, în eventualitatea comiterii unor infracțiuni”, a spus managerul instituției, Robert Öllinger. Acesta i-a adus la cunoștință doamnei Margareta Timofti că în Austria, ca urmare a acestei abordări față de consumatorii de droguri, numărul persoanelor infectate cu HIV/SIDA în rândul utilizatorilor de droguri a scăzut în ultimii 25 de ani de la 40% la 2-2,5%.

Informaţia mai detaliată privind vizita Primei Doamne a republicii Moldova la Viena poate fi accesată pe site-ul Oficiului ONU la Chişinău - http://www.un.md/viewnews/70/