Ambasada Republicii Moldova în Austria

Useful links

Privatization Centrul de Apel

Telefon de urgență pentru situații excepționale (accidente cu victime, decese, calamități naturale):
0043 (0) 6602300864
La acest număr NU se fac programări și NU se oferă informații consulare de ordin general.

Programul activitate guvernului Products of Moldova Airmoldova Danube Cultural Cluster E-services Registru Chamber

Noutăţi

Desfăşurarea la Viena a lucrărilor celei de-a 57-a sesiuni anuale a Comisiei ONU privind Stupefiantele (CND)

În perioada 17-21 martie curent, la Vienna, s-au desfăşurat lucrările celei de-a 57-a sesiuni a Comisiei privind Stupefiante a ONU, eveniment ce a fost precedat de segmentul înalt dedicat revizuirii Declaraţiei Politice şi Planului de Acţiuni 2009 – 2019 privind o Strategie Balansată în Contracararea Drogurilor pe Plan Global. Reuniunea a întrunit mai mult de 1000 de participanţi din statele membre şi reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi ai organizaţiilor internaţionale active în domeniu. Republica Moldova a participat în calitate de observator la şedinţele Comisiei.

Agenda evenimentului a fost una complexă şi s-a axat pe un şir de aspecte, precum: progresul înregistrat în implementarea Declaraţiei Politice şi a Planului de Acţiuni relevant; cele mai bune practici în reducerea consumului şi a dependenței de droguri; convenirea şi adoptare rezoluţiilor pentru o mai bună coordonare a eforturilor pe plan internaţional; controlul şi accesul la stupefiante şi substanţe psihotrope în scop medical şi ştiinţific; măsurile eficiente de prevenire a utilizării noilor substanţe chimice pentru producerea drogurilor ilicite, precum şi convenirea asupra unei abordări echilibrate în lupta cu problema stupefiantelor în lume (World Drug Problem).

Au fost constatate evoluţiile pozitive în ceea ce priveşte politicile adoptate de către state în contextul Planului de Acţiuni global, dar există deficienţe la capitolul implementării în practică a prevederilor normative. Graţie măsurilor adoptate, începând cu 2007 producerea şi consumul global de cocaină, heroină şi canabis sunt în descreştere, în special în America de Nord şi Europa de Vest, dar se constată o creştere a consumului drogurilor sintetice (350 tipuri noi până în prezent). Totodată, nu există mari schimbări comparativ cu anii precedenţi în ceea ce priveşte numărul global al consumatorilor de droguri, fiind în jur de 5% a populaţiei între vârsta de 15 – 64 ani, dintre care 11.5% sunt purtători de HIV/SIDA. Unul din domeniile cele mai problematice în implementarea Planului de Acţiuni Global este la capitolul cultivării opiumului, care s-a mărit considerabil începând cu 2009 până în prezent. Afganistan rămâne a fi statul de origine de bază al acestui tip de drog. Directorul UNODC a chemat statele participante să recunoască drept boală dependenţa de droguri, ea fiind cauză a circa 500 de decese zilnic pe scară globală.

Informaţia detaliată privind acest eveniment şi rezultatele discuţiilor purtate, poate fi accesată la -http://www.unodc.org/hlr/