Ambasada Republicii Moldova în Austria

Useful links

Privatization Centrul de Apel

Telefon de urgență pentru situații excepționale (accidente cu victime, decese, calamități naturale):
0043 (0) 6602300864
La acest număr NU se fac programări și NU se oferă informații consulare de ordin general.

Programul activitate guvernului Products of Moldova Airmoldova Danube Cultural Cluster E-services Registru Chamber

Noutăţi

Republica Moldova a participat la lucrările Conferinţei Generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

În perioada 17-21 septembrie 2012, la Viena s-au desfăşurat lucrările celei de-a 56-a Conferinţe Generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Din cadrul delegaţiei oficiale la acest eveniment au făcut parte membrii Reprezentanţei Permanente a Republicii Moldova pe lângă organizaţiile internaţionale la Viena, precum şi domnul Artur BUZDUGAN, Directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR).

 În cadrul sesiunii curente a Conferinţei au fost examinate un şir de subiecte ce vizează activitatea Agenţiei la capitolul aplicării garanţiilor în statele membre şi utilizarea tehnologiilor nucleare în scopuri paşnice, inclusiv problematica programului nuclear iranian. Un subiect aparte l-a constituit consolidarea eforturilor în domeniul securităţii nucleare, în special pe fundalul accidentului nuclear de la Fukushima Daiichi. Totodată, statele au aprobat aderarea a trei membri noi la AIEA – Republica Fiji, Republica San Marino şi Republica Trinidad – Tobago, astfel numărul ţărilor membre fiind în prezent de 158 de state. La finele reuniunii, au fost adoptate prin vot un şir de Rezoluţii relevante activităţii Agenţiei, printre care: aplicarea garanţiilor de către AIEA; securitatea nucleară; aplicarea garanţiilor în Orientul Mijlociu şi consolidarea activităţilor Agenţiei în domeniul cooperării tehnice.

În contextul participării la lucrările Conferinţei Generale, delegaţia naţională a avut un şir de întrevederi bilaterale în cadrul subdiviziunilor AIEA responsabile de aplicarea garanţiilor, securitatea nucleară şi asistenţa tehnică. Republica Moldova a fost menţionată drept stat model la capitolul implementării Protocolului Adiţional la Acordul de Garanţii, fiind oferită asistenţă în vederea aprofundării cooperării şi pe alte dimensiuni precum securitatea nucleară/radiologică; combaterea crimelor cibernetice şi deschiderea la Chişinău a Centrului virtual pentru Securitate Nucleară (NSSC). Un subiect aparte l-a constituit stadiul actual al implementării de către RM a proiectelor finanţate de către Agenţie, în special utilizarea eficientă a surselor radioactive în medicină pentru tratarea cancerului şi utilizarea radiaţiei ionizate pentru sterilizarea produselor.