Ambasada Republicii Moldova în Austria

Useful links

Privatization Centrul de Apel

Telefon de urgență pentru situații excepționale (accidente cu victime, decese, calamități naturale):
0043 (0) 6602300864
La acest număr NU se fac programări și NU se oferă informații consulare de ordin general.

Programul activitate guvernului Products of Moldova Airmoldova Danube Cultural Cluster E-services Registru Chamber

Noutăţile ambasadei

Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la OSCE insistă pe măsuri de avertizare timpurie şi prevenire a incidentelor militare în zonele de conflict

Viena, 20.09.2018 - Activităţile militare ilegale în zonele de conflict, inclusiv în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, continuă să provoace îngrijorări serioase, a declarat Ambasadorul Victor Osipov în discursul său la Reuniunea a 6-a a Grupului Informal de Lucru pentru Dialogul Structurat în cadrul OSCE, care se desfăşoară în perioada 19-21 septembrie, 2018. El a subliniat că exerciţii militare neanunţate au loc frecvent, ultimul atestat de Misiunea OSCE în Moldova datând cu mijlocul lunii curente. A fost reamintiă şi creşterea semnificativă a numărului de aplicaţii militare efectuate atât separat, cât şi în comun, de către formaţiunile paramilitare transnistrene şi trupele ruseşti staţionate ilegal în Republica Moldova. Ambasadorul Osipov s-a adresat reprezentanţilor celor 57 de state participante cu apelul de a aborda serios problema conflictelor prelungite în contextul aşa-numitului Dialog Structurat, inclusiv pentru a asigura reducerea riscurilor de incidente militare. Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova a optat pentru utilizarea eficientă a instrumentariului politico-militar de avertizare timpurie (Early Warning) şi a măsurilor de prevenire (Prevention Measures) în condiţiile unui climat de securitate tot mai vulnerabil în bazinul Mării Negre.

Grupul Informal de Lucru pentru Dialogul Structurat (Structured Dialog) este format prin decizia Reuniunii de la Hamburg (2016) a Miniştrilor de Externe ai ţărilor participante la OSCE pentru a identifica modalităţi de reactivare a instrumentelor de control asupra armelor convenţionale, de consolidare a dialogului militar şi de diminuare a riscurilor de securitate în prezent şi în viitor.