Ambasada Republicii Moldova în Austria

Useful links

Privatization Centrul de Apel

Telefon de urgență pentru situații excepționale (accidente cu victime, decese, calamități naturale):
0043 (0) 6602300864
La acest număr NU se fac programări și NU se oferă informații consulare de ordin general.

Programul activitate guvernului Products of Moldova Airmoldova Danube Cultural Cluster E-services Registru Chamber

Noutăţile ambasadei

Delegaţia Republicii Moldova a participat la Conferința Anuală de Evaluare în domeniul Securității în cadrul OSCE

Vien, 29 iunie 2018 – În perioada 26-28 iunie la Viena a avut loc Conferința Anuală de Evaluare în domeniul Securității (Annual Security Review Conference 2018), la care a participat o delegaţie a Republicii Moldova condusă de Secretarul de stat al MAEIE, Tatiana Molcean.

Reuniunea, care este de regulă o platformă pentru discuţii între reprezentanţii capitalelor Statelor participante la OSCE cu accent pe chestiuni de natură politico-militară, a examinat sfidările și amenințările curente la adresa păcii și securității euro-atlantice. În particular, au fost vizate conflictele prelungite din spațiul post sovietic, criza din Ucraina, dezvoltarea dialogului structurat privind sporirea controlului asupra armamentelor și intărirea încrederii în domeniul militar, precum și alte chestiuni actuale de pe agenda OSCE.

Secretarul de stat, Tatiana Molcean a prezentat evoluțiile din ultimul timp în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, invocând în acest sens cele șase decizii protocolare menite să contribuie la soluționarea problemelor stringente cu care se confruntă populația pe ambele maluri ale Nistrului. Diplomatul moldovean a reiterat voința autorităților moldovenești de a promova în continuare măsurile de întărire a increderii și de sprijinire a populației, menționând faptul că acestea trebuie să contribuie la îndeplinirea obiectivului de bază al formatului „5+2” vizând soluţionarea politică a conflictului cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul forntierelor ei internaţional recunoscute şi cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene.

În acest context, Tatiana Molcean a reiterat şi demersul autorităților molovenești privind finalizarea retragerii trupelor şi muniţiilor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova, precum și cel de transformare a operațiuni de pacificare de pe Nistru într-o misiune civilă multinațională sub mandat internațional. Diplomatul moldovean a subliniat, în acest context, importanța adoptării la 22 iunie curent de către Adunarea Generală a ONU a Rezoluției privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.