Ambasada Republicii Moldova în Austria

Useful links

Privatization Centrul de Apel

Telefon de urgență pentru situații excepționale (accidente cu victime, decese, calamități naturale):
0043 (0) 6602300864
La acest număr NU se fac programări și NU se oferă informații consulare de ordin general.

Programul activitate guvernului Products of Moldova Airmoldova Danube Cultural Cluster E-services Registru Chamber

Noutăţile ambasadei

Republca Moldova a solicitat statelor participante la OSCE să susțină la ONU rezoluția privind retragerea trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul țării noastre

Ambasadorul Victor Osipov, Reprezntant permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE, a prezentat pe 20 iunie curent o declarație în cadrul Forumului pentru Cooperare în domeniul Securității (FCS), în care abordat chestiuni stringente legate de prezența militară străină ilegală pe teritoriul țării noastre. Reprezentantul Moldovei a menţionat în deschiderea intervenției sale că în aceste zile noi comemorăm luptele dramatice de la Tighina, care au avut loc în timpul războiului pentru independenţa şi integritatea teritorială a ţării noastre din 1992. El a subliniat că atunci trupele rusești s-au implicat direct de partea forţelor separatiste, cu tancuri și alte arme grele, avand astfel o implicare fără echivoc în conflictul transnistrean.

Prin Declarația finală a Summitului OSCE de la Istanbul din 1999 statele participante au stabilit obligația de retragere a trupelor rusești de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, a reamintit Ambasadorul Victor Osipov. El a subliniat că acest proces a început, a înregistrat un porgres notabil, dar a fost suspendat, iar așa-numitul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) a continuat să se afle ilegal, fără acceptul țării-gazdă, pe teritoriul Republicii Moldova, sprijinind regimul neconstituţional din stânga Nistrului. Necesitatea de a păzi stocurile de muniţii de la Cobasna, care trebuie să fie evacuate şi lichidate, sau încercările de a face o legătură între GOTR şi trupele ruse de pacificare sunt tertipuri de justificare inacceptabile, a declarat Reprezentantul permanent al Republicii Moldova. El a arătat că Operaţiunea de menţinere a păcii este un mecanism aparte, stabilit prin Acordul cu privire la principiile soluţionării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat pe 21 iulie 1992.

Referindu-se la evoluţiile curente în materie de securitate, Victor Osipov a ridicat problema creşterii numărului de exerciţii militare, efectuate de GOTR şi de formaţiunile paramilitare transnistrene, cu un total de 336 de aplicaţii în anul 2017, faţă de 243 în anul 2016. Reprezentantul permanent al Republicii Moldova a descris această intensitate a exerciţiilor ca fiind caracteristică pregătirii unor operaţiuni militare şi a declarat că de la structurile OSCE se aşteaptă aprecierea corespunzătoare şi aplicarea mecanismelor de Avertizare Timpurie (Early Worning).

În final, Ambasadorul Victor Osipov a subliniat importanţa reducerii nivelului de tensiune în regiunile de conflict şi a chemat toate Statele participante la OSCE să susţină în cadrul Adunării Generale a ONU iniţiativa autorităţilor moldoveneşti înregistrată sub nr.35 cu denumirea „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Ambasada Republicii Moldova a reiterat această solicitare şi într-o Notă remisă ţărilor de acreditare, dar şi tuturor celor aproape o sută de Misiuni permanente ale altor state acreditate pe lângă Oficiul ONU şi Organizaţiile Internaţionale de la Viena.