Ambasada Republicii Moldova în Austria

Useful links

Privatization Centrul de Apel

Telefon de urgență pentru situații excepționale (accidente cu victime, decese, calamități naturale):
0043 (0) 6602300864
La acest număr NU se fac programări și NU se oferă informații consulare de ordin general.

Programul activitate guvernului Products of Moldova Airmoldova Danube Cultural Cluster E-services Registru Chamber

Noutăţile ambasadei

La serata „Mărţişor 2018 la Viena” a fost ţinut un minut de reculegere în memoria luptătorilor pentru independenţa şi integritatea Republicii Moldova

Comunitatea originarilor din Republica Moldova, cu suportul Ambasadei şi Consulilor Onorifici ai Republicii Moldova în Austria şi Slovacia, au organizat pe data de 2 martie 2018 serata „Mărţişor 2018 la Viena”. Evenimentul a fost la a X-ea ediţie şi a întrunit aproape 200 de participanţi în istorica Sală Albastră de la Palais Niederösterreich.

Ambasadorul Victor Osipov în luarea sa de cuvânt a menţionat că lupta dintre bine şi rău are loc şi în timpurile noastre, nu doar în vechea legendă a Mărţişorului, iar 2 martie este Ziua Memoriei celor care s-au sacrificat în războiul de pe Nistru din 1992. La propunerea lui toţi participanţii au ţinut un moment de reculegere în amintirea celor care au luptat şi au căzut pentru independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Ambasadorul Osipov a mai spus că cele două culori ale Mărţişorului sunt ţinute împreună de un fir împletit din alb şi roşu, care ar trebui să devină şi un simbol al legăturii dintre diasporă şi ţară, dintre oamenii cu rădăcini în Republica Moldova şi cei care iubesc cultura noastră naţională. De altfel, mărţişoare deosebite au pregătit şi au dăruit tuturor oaspeţilor doamnele de la Asociaţia Pro-Moldova din Viena, condusă de Ludmila Sîrbu.

Programul a fost prezentat de Violeta Bădărău de la Asociaţia diasporei din Republica Moldova şi a debutat cu „Legenda Mărţişorului” prezentată de tânăra actriţă şi regizoare, Ana Filimon. Spectacolul a continuat cu recitalul vocal al interpretei Anișoara Raiu dedicat primăverii. De asemenea, poeta Alexandra Pitlik a cântat câteva piese de pe discul său. Şcoala de dans „Danceland“ deschisă la Viena de concetăţenul nostru Virgiuliu Bumbu, a fost reprezentată de două perechi de copii cu rădăcini din Republica Moldova, care au bucurat publicul cu o suită de dansuri sportive. Programul artistic s-a încheiat cu o sârbă interpretată de maestrul instrumentist Sașa Danilov, cel care de mulţi ani contribue la organizarea evenimentelor diasporei la Viena, atât prin interpretare, cât şi prin suport tehnic. Tânăra antreprenoare din Republica Moldova, Doina Borș, a oferit pentru acest eveniment şi a prezentat la nivel profesionist produsele companiei „DOINA-VIN”. În cadrul recepţiei invitații au avut ocazia să guste din vinurile albe, roşii şi rosé ale acestui producător excepţional, dar şi plăcinte moldovenești, şi dulciuri aduse de la Chişinău.

Ambasada Republicii Moldova ţine să menţioneze efortul tuturor celor, care au organizat şi au susţinut „Mărţişor 2018 la Viena”.