Ambasada Republicii Moldova în Austria

Useful links

Privatization Centrul de Apel

Telefon de urgență pentru situații excepționale (accidente cu victime, decese, calamități naturale):
0043 (0) 6602300864
La acest număr NU se fac programări și NU se oferă informații consulare de ordin general.

Programul activitate guvernului Products of Moldova Airmoldova Danube Cultural Cluster E-services Registru Chamber

Noutăţile ambasadei

Ambasadorul Victor Osipov a vizitat Tirolul inițiind consolidarea relațiilor cu landurile federale ale Austriei

În perioada 16-19 ianuarie, curent, Victor Osipov, Ambasadorul Republicii Moldova in Republica Austria a întreprins o vizită de lucru în landul Tirol. Astfel a început realizarea unuia dintre obiectivele anului 2018 pentru Ambasada de la Viena, și anume, consolidarea raporturilor cu landurile federale și principalele centre economice ale Austriei. Această țară având o structură de tip federal, amplificarea raporturilor bilaterale, în special a celor economice, are nevoie de menținerea permanentă a contactelor la nivel regional, cu conducerea structurilor federale și comunitățile lor de afaceri.

La Innsbruck Ambasadorul Osipov a avut o întrevedere cu Dr. Herwig van Staa, Președintele Parlamentului tirolez. Trebuie de menționat că acest experimentat politician austriac este una dintre figurile importante în Congresul Puterilor Locale de pe lângă Consiliul Europei, în cadrul căruia a deținut și funcția de președinte. Astfel, Dr. van Saa este la curent cu evoluțiile din Republica Moldova în domeniul administrației locale și s-a interesat de unele aspecte ale situației de la Primăria Chișinăului, dar și din autonomia găgăuză. Ambasadorul Osipov a remarcat că soluția aplicată de Republica Moldova în cazul găgăuz, autonomia asigurată de Constituție și de o lege-cadru specială, este una dintre puținele și cele mai reușite în țările spațiului ex-sovietic.

Discutând despre aspirațiile europene ale Republicii Moldova și formatele prin care poate fi instrumentată cooperarea trans-frontalieră și regională cu țările UE, Președintele Parlamentului tirolez a prezentat modelul unei platforme comune în domeniul transportului, care reunește Tirolul din Austria, Tirolul de sud din Italia și regiunea Tretino. Victor Osipov a exprimat interesul față de experiențele practice din cadrul unor asemenea euroregiuni, care ar putea imbogăți arsenalul euroregiunilor în care participă Republica Moldova, creând noi oportunități de afaceri, de dezvoltare locală și de integrare în circuitele europene.

A fost, de asemenea, menționat potențialul viniviticol al Republicii Moldova în contextul existenței în Tirol a unor investitori interesati de acest sector, care deja sunt prezenți în România. Ambasadorul Osipov a solicitat concursul speakerului tirolez, Herwig van Saa, în scopul de a organiza în a doua jumătate a anului o întâlnire la Innsbruck cu oameni de afaceri locali și potențiali investitori pentru Republica Moldova. La întrevedere a fost prezent și Ernst Madlener, Consulul Onorific al Republicii Moldova la Innsbruck, care reprezintă în regiune interesele țării noastre.