Ambasada Republicii Moldova în Austria

Useful links

Privatization Centrul de Apel

Telefon de urgență pentru situații excepționale (accidente cu victime, decese, calamități naturale):
0043 (0) 6602300864
La acest număr NU se fac programări și NU se oferă informații consulare de ordin general.

Programul activitate guvernului Products of Moldova Airmoldova Danube Cultural Cluster E-services Registru Chamber

Noutăţile ambasadei

Delegaţia permanentă a Republicii Moldova a susţinut priorităţile Italiei în calitate de Președinte în Exerciţiu al OSCE pentru 2018

La 11 ianuarie, curent, Angelino Alfano, ministrul de externe al Italiei, în calitate de Președinte în Exercițiu al OSCE, a prezentat priorităţile organizaţiei pentru anul 2018 în cadrul unei reuniuni speciale a Consiliului Permanent al OSCE.

Italia va exercita Președinția OSCE având la bază promovarea motoului “Dialog, Implicare, Responsabilitate”. Dialogul va rămâne instrumentul principal în cadrul OSCE, prin care se doreşte revigorarea spiritului autentic al Actului Final de la Helsinki (1975).

În cooperare cu membrii Troicii OSCE (fosta preşedinţie a Austriei şi următoarea, a Slovaciei), cu Secretarul General şi instituţiile autonome ale organizației, dar şi cu țările participante, Italia s-a angajat să promoveze securitatea și stabilitatea în spaţiul OSCE. Locul dominant în agenda de securitate urmează a fi atribuit, în continuare, crizei din Ucraina, cu scopul de a identifica posibilităţile de a depăși impasul existent în zona de conflict din estul acestei ţări. Vor fi tratate cu atenţie şi problema terorismului, cea a corupţiei, a ameninţărilor transnaţionale şi alţi factori de subminare a securităţii.

O atenţie aparte va fi acordată crizei migraționale, fluxurilor de refugiaţi şi consecinţelor generate de aceste fenomene, în special, în bazinul Mării Mediterane. De asemenea, va fi promovat dialogul intercultural şi incluziunea, drepturile omului, aspectele economice şi de conectivitate între regiunile OSCE şi cele emergente.

Problemele conflictelor prelungite din Moldova, Georgia și regiunea Karabahului de Munte vor continua să fie abordate prin prisma formatelor existente de negocieri cu scopul de a înregistra progrese în eforturile de soluţionare a acestora pe cale politică. De remarcat că în calitate de Reprezentant Special al Preşedinţiei în Exerciţiu a OSCE pentru anul 2018 a fost delegat un politician şi diplomat italian de mare nivel, Franco Frattini, fost ministru de externe al Italiei în câteva guverne şi membru si vice-preşedinte al Comisiei Europene.

Delegația permanentă a Republicii Moldova pe lângă OSCE, în discursul național la acest Consiliu Permanent a susţinut prioritățile anunţate de Președinția italiană în Exerciţiu. Ambasadorul Victor Osipov a reiterat importanţa soluţionării conflictelor prelungite, în general, sprijinind, în mod special, continuarea eforturilor pentru soluționarea paşnică a conflictului din Ucraina. Reprezentantul permanent al Republicii Moldova a subliniat că ţara noastră va continua eforturile de soluţionare a problemei transnistrene în cadrul formatului de negocieri ”5+2”. De asemenea, Ambasadorul Osipov a subliniat importanța consolidării dialogului în spațiul OSCE pe baza conceptului atotcuprinzător de securitate, care include cele trei dimensiuni: politică şi de securitate, economică şi de mediu şi dimensiunea umana.