Ambasada Republicii Moldova în Austria

Useful links

Privatization Centrul de Apel

Telefon de urgență pentru situații excepționale (accidente cu victime, decese, calamități naturale):
0043 (0) 6602300864
La acest număr NU se fac programări și NU se oferă informații consulare de ordin general.

Programul activitate guvernului Products of Moldova Airmoldova Danube Cultural Cluster E-services Registru Chamber

Despre OSCE

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare in Europa a apărut sub numele de Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare in Europa la 1 august 1975, când şefii de state si guverne a 35 state au fost semnat Actului Final de la Helsinki. Crearea CSCE a avut drept scop depăşirea divizării Europei după cel de-al doilea război mondial şi asigurarea securităţii printr-un forum de dialog şi negocieri multilaterale între Est şi Vest. Actul Final, care include zece principii de bază ale dreptului internaţional – aşa-numitul “decalog de la Helsinki”- continuă şi astăzi să fie platforma de bază pentru activitatea organizaţiei.

Transformată in 1994 la Summit-ul de la Budapesta din Conferinţa in Organizaţie, forul cuprinde in prezent 56 de state, care au un statut egal, iar regula de bază în adoptarea deciziilor este consensul. Toate deciziile adoptate in cadrul OSCE au un caracter politic, neavând o obligativitate juridica. Totuşi, nerespectarea acestora are un impact negativ asupra imaginii ţarii pe plan internaţional.

OSCE îşi desfăşoară activitatea in cadrul aşa-numitor „coşuri”: dimensiunea I – politico-militară; dimensiunea II - economică şi mediu; şi dimensiunea III – umanitară. Toate trei dimensiuni sunt interconecte şi constituie parţi componente ale principiului securităţii atotcuprinzătoare promovat de către OSCE. In acest context, activităţile de bază ale OSCE sunt îndreptate spre implicarea diplomaţiei preventive, prevenirea conflictelor şi gestionarea crizelor, consolidarea respectării drepturilor omului, a democraţiei şi statului de drept şi promovarea tuturor aspectelor societăţii civile.

Activitatea OSCE pe domenii este evaluată anual în cadrul reuniunilor de evaluare: Dimensiunea I – Reuniunea anulă de evaluare în domeniu securităţii (ASRC) și Reuniunea anuală de evaluare a implementării (AIAM); Dimensiunea II – Forumul economic și de mediu de la Praga; Dimensiunea III – Reuniunea de implementare a angajamentelor în domeniul uman (HDIM).

Activitatea politică a organizaţiei este coordonată de câtre Preşedintele-în-Exerciţiu (ministrul de externe al ţării care deţine Preşedinţia, exercitată prin rotaţie pe parcursul unui an: in anul 2013 – Ucraina; 2014- Elveţia; 2015 - Serbia). Activitatea fiecărei președinții culminează cu reuniuni ministeriale sau cu reuniunile şefilor de stat sau guvern. Ultimul Summit OSCE a avut loc în 2010 la Astana, Kazakhstan, iar ultima reuniune a Consiliului Ministerial în 2012 la Dublin, Irlanda. Următoarea reuniune a Consiliului Ministerial va avea loc in decembrie 2013 la Kiev, Ucraina.

Aspectele administrativ-financiare şi limitat unele chestiuni politice sunt gestionate de către Secretarul General – in prezent Ambasadorul italian Lamberto Zannier (din iulie 2011).

Principalele instituţii:

Informaţii detaliate despre OSCE găsiţi pe pagina web a organizaţiei – www.osce.org